trešdiena, 2009. gada 23. decembris

Atskats uz albumu #1

Ja kāds man pirms gada sacītu, ka nākotnē es skatīšos britu televīzijas realitātes šovus, tad es šo cilvēku nosauktu par pilnīgu muļķi. Taču negaidīti piezagās marts/aprīlis, kad pasauli pāršalca ziņa par kādu mājsaimnieci no Skotijas. Šai sievietei bija apbrīnojama balss, neglītā pīlēna izskats un drosme 47 gadu vecumā piepildīt savu mūža sapni - uzstāties lielas auditorijas priekšā. Pēc uziešanas uz skatuves šova "Britain`s Got Talent" atlasē, dāmai bija tikai divas iespējas - kļūt par visas Lielbritānijas un pasaules izsmiekla upuri, vai kļūt par cilvēku-sensāciju, kas mums tik sen ir trūcis. Protams, ka šī sieviete ir Sūzana Boila.
Pirms pāris dienām manās rokās nonāca šī gada gaidītākais ieraksts pasaules populārajā mūzikā - Sūzanas Boilas debijas albums "I dreamed a dream". Ierakstīts nepilnos divos mēnešos, rezervēts miljonos kopiju iekš Amazon.com, kritiķu un mūzikas cilvēku gaidīts.
Albuma noklausīšanās manī radīja divējādas izjūtas, taču par visu pēc kārtas. Droši varu teikt, ka biju gaidījis ko vairāk. Albums sākas ar lielisku roka klasiku: grupas The Rolling Stones nemirstošo "Wild Horses" (tieši šī dziesma tika nominēts kā pirmais oficiālais singls no albuma), kas plašākai publikai tika atrādīta ASV, ja nemaldos šova "America got talent" finālā. Melošu, ja teikšu, ka šī dziesma mani neuzrunāja - vienmēr ir grūti iekāpt jau iepriekš valkātās kurpēs, šajā gadījumā no jauna iedziedāt vienu no pasaules populārākajiem skaņdarbiem, taču Sūzena ar šo pārbaudījumu tikusi galā veiksmīgi. Dziesma numur divi ir jau šova laikā iepazītā "I dreamed a dream" no mūzikla "Nožēlojamie". Sakonservētā veidā šis skaņdarbs ir tikpat spēcīgs kā šova ierakstos, taču ar trešo un ceturto dziesmu sākas lielākās šī albuma ziepes. Sāk parādīties nomācoša vienveidība, kas uz mirkli liek uzdot sev jautājumu: "klausīties tālāk, vai atgriezties pie pirmajām divām dziesmām, kas nenoliedzami ir labākās". Protams, ir saprotams, ka Sūzenai ir jau 48 gadi, taču producenti nedrīkst uzspiest dziedāt tikai vienas šnites mūziku. Ja cilvēkam ir talants, tad, manuprāt, būtu pavisam muļķīgi lauzties viena mūzikas lauciņa virsotnē. Kā jau minēju par albuma pirmo dziesmu "Wild Horses", kas bija lieliska kaverversija, tad šajā albumā nenoliedzami iekļaut vēl kādu lirisku roka balādi. Protams, nepārspīlēsim un neliksim Sūzenai dziedāt "I don`t wanna miss a thing", kas viņai ne pavisam nepiestāvētu, taču kādu Queen dziesmu (piemēram "Princes of the universe") vai Reja Čārlza "Come Rain or Come Shine" gan. Pārskrienot pāri atlikušajām albuma dziesmām, nemanot nonācu līdz 12.skaņdarbam, kurš noteikti ir veikls Saimona Kauela triks. Tā kā albums ir izdots neilgu laika posmu pirms Ziemassvētkiem, tad būtu grēks neiekļaut albumā kādu Ziemassvētku kompozīciju, šajā gadījumā "Silent night". Jautāsiet kāpēc minēju šo dziesmu kā Kauela triku? Atbilde ir pavisam vienkārša, lai šī dziesma "nejauši" pacīnītos Lielbritānijas Ziemassvētku čārtā un, kas zin, kļūtu par Ziemassvētku dziesmu numur viens. Taču ne man lemt vai triks izdevies, vai nē - tas ir pavisam cits stāsts.
Vērtējums (maksimums 10 punkti): 7 Gada gaidītākais albums savā ziņā lika man vilties, taču vērtējumu "labi" ir nopelnījis. Negribu atkārtoties, jo lietas, ko būtu vajadzējis pamainīt jau esmu uzskaitījis. Ja tevi nenobiedēja mans vērtējums, tad no sirds iesaku šo albumu (legālā ceļā) iegūt arī Tev!




Priecīgus Ziemassvētkus!!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru